Skriv tal till brudparet – 10 saker du tänka på!

En situation där man talar inför en grupp
Cornelia Selinder
Cornelia Selinder

Att hålla tal till brudparet är en väldigt stor uppgift och kan också kännas lite läskigt eftersom det ofta är mycket folk närvarande och det inte är många situationer man pratar inför en samling av människor.

Men framför allt om du är släkting, familjemedlem eller är nära vän till antingen brudgummen eller bruden är ett tal någonting som kommer att uppskattas.

Pressen att hålla upp inför många människor

Det finns också lite alternativ istället för tal på bröllop som kanske passar bättre om du tror att dina nerver inte klarar av pressen att hålla tål inför många personer.

I denna artikel listar vi några exempel på bröllopstal om hur de bör byggas upp som du kan inspireras av, samt även 10 saker som kan vara värt att tänka på om du planerar att skriva ditt egna tal från grunden.

Så ser talordningen ut under bröllopet

Alla bröllop följer inte den klassiska talordningen för när vänner, familj eller andra anhöriga ska hålla sina tal. Men det kan ändå vara bra att ha koll på hur de flesta väljer att fördela lyckönskningarna under dagen och även vem som ska hålla välkomsttal under ditt bröllop.

Ett mycket vanligt inslag är bröllopsskålen som sker när brudparet anländer till festen efter att vigseln är klar. Här skålar man med till exempel champagne eller mousserande vin.

Men vad som ska serveras till bröllopsskålen är helt upp till de som planerar den stora dagen. Detta är en vanlig ordning på dagens alla tal:

Ett obligatoriskt tal vid bröllop
  • Välkomsttal efter bröllop: Detta är ett obligatoriskt tal vid bröllop och traditionsenligt hålls detta tal av brudens far. Men det kan också beslutas för att talet ska hållas tillsammans med brudens mor. Att ge ett gemensamt tal till brudparet är inte helt ovanligt och för de som ska prata inför de närvarande gästerna kan detta kännas tryggare. Välkomsttal på bröllop är en obligatorisk del, precis som nedan två punkter.
  • Bröllopstal till dotter: Efter detta sker ett till symboliskt tal från brudens far. Under talet välkomnar man brudgummen in till familjen och utöver detta har brudens far också möjlighet att göra mer personliga tillägg till talet som tillägnas sin dotter på hennes stora dag.
  • Bröllopstal till son: Efter detta är det dags för brudgummens far att hålla tal och tillägnas oftast sonen, där ett vanligt inslag också är att man välkomnar bruden in i familjen. Här finns också en möjlighet för att brudgummens mor talar till sin son som gifter sig.
  • Brudparets tal till varandra: Om brudparet vill läsa upp ett tal till varandra sker detta oftast efter bröllopstalet från brudgummens föräldrar. Det är däremot inte tradition i Sverige att brudparet faktiskt håller tal.
    Att brudparet håller ett obligatoriskt tal är dock vanligt i flera av våra grannländer som Norge och Danmark. Detta har bidragit till att allt fler brudpar i Sverige också vill ta sig an denna fina traditionen.
Händer vanligtvis efter förälderns bröllopstal

Talordning för vänner och släktingar

Förutom ovan tal som är obligatoriska delar under bröllopsfesten, finns det också utrymme för vänner, släktingar och andra familjemedlemmar att hålla tal. Först är det vigselförrättaren som håller tal, därefter sker talen oftast i följande ordning:

  • Mor- och farföräldrar
  • Syskon
  • Best man och brudtärnor
  • Övrig släkt som vill hålla tal
  • Chef eller arbetskamrater
  • Vänner
  • Toastmaster

Tacktal som avslutande tal

Utsedd person (oftast bröllopets värdinna) utbrister som avslutande del ett tacktal. Här tackar man och lyckönskar bröllopsparet och skålar med bubbel eller annan dryck.

Tacktalet är en avslutande del av bröllopsdagen eller ibland också festen och därför är det viktigt att detta talet är upplyftande och rundar av dagen på ett bra sätt. Talet ska vara positivt och blicka framåt.

Vad ska man tänka på när man skriver tal?

Oavsett om du ska skriva tal till bruden från vän eller är ansvarig för inledning av bröllopstal, men det en del saker som du bör ha i åtanke för att kunna skriva ett bra tal som brudparet eller den du skriver talet till kommer att uppskatta. Dels är det viktigt att du ger talet en personlig prägel. Men också att du lägger ner lite tanke bakom talet och tar dig tiden att skriva ett välformulerat och genomtänkt tal.

Detta är 10 saker som vi tycker du bör tänka på när du skriver ditt tal:

  1. Börja skriva talet tidigt.
  2. Gör talet personligt.
  3. Fundera på vem talet ska tillägnas (bruden, brudgummen eller båda?)
  4. Klargör när under dagen talet ska hållas.
  5. Lär dig talet utantill för att få mer självförtroende.
  6. Använd andra tal som inspiration.
  7. Vill du hålla talet tillsammans med någon?
  8. Behövs det någon rekvisita för talet?
  9. Om du ska visa bilder, börja samla in dessa tidigt.
  10. Skriv ett tal som har en längd som du känner dig bekväm med. Men som en maximal gräns bör talet inte överstiga tre minuter.
Ha tid att memorera det

Om du har dessa 10 saker i åtanke och säkerställer att bröllopstalet är klart långt innan bröllopet, så du har tid att lära dig det utantill och även skaffa fram all rekvisita som behövs kommer du att kunna läsa upp det du skrivit med mer självförtroende.

Använd färdiga tal till bröllop som är gratis

Att skriva ett bröllopstal är däremot inte alltid det enklaste och därför är det många som föredrar att använda redan färdiga mallar eller skrivna tal att läsa upp. Du kan använda dessa tal som en grund och sedan ändra namn och skriva till några personliga tillägg som gör talet lite mer skräddarsytt för just dig. Det är till exempel vanligt att skriva bröllopstal på vers som rimmar för att göra uppläsningen mer poetisk och intressant.

Har du inte möjlighet att själv skriva talet, finns det också en hel del skrivbyråer i landet som hjälper till med detta. Du skickar in information om paret och hur du vill att texten ska utformas. Sedan gör de grovjobbet åt dig och du kan sedan göra mindre justeringar för att få ett skräddarsytt tal som passar dig perfekt.

Talet bör inte vara längre än tre minuter och det är viktigt att du känner dig bekväm med att läsa upp det. Håll därför talet positivt och undvik att fokusera på negativa saker.

Bröllopsfesten är ett firande och ska hållas lätt och glatt. Däremot kan du inkludera någon rolig historia eller minne som du har tillsammans med brudparet för att göra talet mer personligt.

Nedan listar vi några exempel på tal som du kan använda som en grund till ditt mer personliga tal till bruden, brudgummen eller brudparet beroende på din relation till dem.

Exempel på hur ett bröllopstal kan byggas:

Försöker hålla ett bröllopstal kort

Att försöka hålla ett bröllopstal kort och koncist är viktigt för att allting ska flyta på under bröllopsfesten. Undvik långrandiga tal som innehåller alldeles för mycket information. De flesta bröllopstal har detta upplägg och kan också vara passande för dig att använda som mall:

  • Inledning
  • Mellandel
  • Avslut

Inledningen ska byggas upp för att fånga gästernas intresse. Du ska tala till brudparet, men måste också vara mån om att talet ska vara intressant även för gästerna att lyssna på. Det finns till exempel många författare som har texter som du kan börja talet med att citera. Fundera också på hur inledningen kan knytas samman med den avslutande delen.

Mellandelen är talets huvudsakliga punkt och du bör därför lägga lite extra fokus på att formulera denna delen så den blir intressant och personlig. Du kan antingen utforma denna delen med texter som är direkt riktat till brudparet eller där du pratar om brudparet till gästerna. Inkludera bland annat din relation till de som gifter sig, något roligt minne som ni har tillsammans, men undvik att inkludera allt för interna saker som gästerna inte kommer att förstå.

Detta kan istället vara bättre att inkludera i din bröllopshälsning tillsammans med gåvan. Varva roliga moment med bra ordval för att hålla talet intressant.

Lägg lite extra fokus på att formulera denna del

Sista delen är själva avslutet och det är viktigt att allting som du har inkluderat tidigare, vävs in i den avslutande delen. Fundera på en fyndig slutkläm som kommer locka både till skratt och som brudparet kommer uppskatta.

Sammanfattning

  • Håll talet kort under tre minuter och väv ihop samtliga delar för att talet ska bli intressant och roligt att lyssna på.
  • Använd ett tidigare tal som mall om du har svårt för att skriva tal eller formulera det på ett bra sätt. Detta är en bra grund som du sedan kan bygga bröllopstalet på.
  • Börja skriva talet tidigt och fokusera på att lära dig talet utantill. Skulle du tappa bort dig kommer det vara enklare att improvisera om du har talet färskt i minnet.
Dela