Enligt SCB skee majoriteten av alla vigslar i juni, juli och augusti. Förmodligen har detta att göra med sommarmånadernas härliga blomster, grönska, värme och sol.
Att komponera spännande bröllopsmenyer utifrån vad säsongens råvaror har att bjuda på är en utmärkt idé för att tillmötesgå både bröllopsbudgeten såväl som brudparets och gästernas smaklökar.
Oavsett vilken årstid bröllopet äger rum är säsongsbaserade bröllopsmenyer redan populära och ett vanligt alternativ hos många cateringfirmor. Att ta tillvara på säsongeras råvaror är både ett kreativt och klimatsmart sätt att bjuda på smakrik bröllopsmat som alla kommer att älska.
Att välja bröllopsmat kan verka som en ganska utmanande och tidskrävande uppgift, särskilt om man vill komma både brudparet, gästerna och budgeten till lags. Då det är många saker att ta hänsyn till och valen ibland kan verka vara alldeles för många är det lätt att valet av vilken mat ni ska bjuda eller servera på bröllopet blir ett stressmoment.
I denna artikel får du lära dig mer om hur du bäst väljer mat till bröllopet och andra praktiska tips och råd inför att du ska komponera en härlig bröllopsmiddag för den speciella dagen. Läs vidare och låt dig inspireras, så valet av mat till bröllopet blir mer njutningsfullt och inspirerande.
Vilken bröllopsmat ska man välja?
En klassisk bröllopsmeny består traditionellt av en variation av förrätter, huvudrätter, smårätter och naturligtvis, bröllopstårta till dessert. Bröllopsmaten och rätterna i sig kan komponeras och väljas utifrån parets önskemål, säsong, budget, kulturella traditioner, tema med mera.
Några populära förrätter vid bröllop brukar vara mindre enskilda rätter. Ett annat alternativ till förrätter är att servera plockmat och snittar av olika slag. Dessa rätter serveras vanligtvis på fat och delas mellan bordssällskap, vilket i sin tur skapar en social stämning och naturlig konversationsstartare vid bordet.
Huvudrätterna består vanligtvis av kött, fisk, kyckling eller vegetariska och veganska alternativ. Om brudparet i sig äter vegetarisk eller vegansk kost brukar det ändå vara vanligt att man bjuder på kött, fisk eller fågel till sina bröllopsgäster.
Till huvudrätterna serveras vanligtvis smårätter som passar perfekt för att varieras utifrån gästernas kostallergier och preferenser. Smårätterna kan exempelvis vara olika sallader, tillagade grönsaker, soppor med mera. Tänk tapas och anpassa smårätterna till menyns palett och huvudrätternas tema.
Att servera spännande smårätter skapar dessutom en trevlig stämning vid bordet för dina gäster genom att både bidra till att konversationer startas, matglädjen delas och gästerna får chans att prova på något nytt.
#1 Tips när det kommer till bröllopsbuffe
Det finns både för – och nackdelar med att välja buffé eller sittning. En buffé är ett utmärkt alternativ om du har färre gäster och mindre budget för för att anlita flera servitörer som serverar maten åt dina gäster vid bordet. Buffén kan komponeras med stor variation så alla gäster blir nöjda och belåtna med bröllopsmaten.
Nackdelen med buffé är dock att det kan vara svårt att uppskatta exakt mängd på vilka rätter som behöver planeras för, köpas in och tillagas. Detta behöver dock inte nödvändigtvis vara ett problem, särskilt inte om du haft gästerna på bjudning tidigare eller sällskapet är mindre.
#2 Klassisk sittning
En klassisk sittning där gästerna blir serverade vid bordet är ett bättre alternativ att välja om du gästlistan är stor. Gästerna slipper på så vis stå och vänta i buffékön.
En annan fördel med att välja sittning är att det blir det lättare att hålla koll på kostnader vid inköp och planering då du vet exakt vilken mängd råvaror och vilka rätter som ska tillagas och serveras.
Detta får du reda på så snart dina gäster har osa:t på inbjudan och valt vilken mat de önskar från bröllopsmenyn.
Nackdelen med en klassisk sittning är att bröllopsmaten är att det kräver mer kostnader och planering för personalstyrka eftersom du behöver anlita servitörer som serverar maten.
#3 Att tänka på inför planering av bröllopsmeny
När beslut kring huruvida bröllopsmaten ska serveras som bröllopsbuff eller via bordssittning är nästa steg att planera själva buffématen och bröllopsmenyerna inför sittningen. Nedan följer några värdefulla tips på saker att ha i åtanke inför och under planeringen.
Gästernas önskemål
För att tillgodose bröllopsgästernas önskemål brukar bröllopsmenyerna vanligtvis skickas ut i samband med inbjudningarna. Gästerna kan på så vis själva välja den mat de önskar och meddela om de har några särskilda kostallergier eller preferenser inför att du komponerar menyn till bröllopsmiddagen.
Budget
Innan du gård vidare i planeringen av bröllopsmiddagen kan det vara klokt att bestämma hur mycket du och din käreste är villiga att spendera på bröllopsmaten. När budgeten för bröllopsmiddagen är klar för er blir det lättare att välja vilka råvaror och rätter som passar att bjuda på. Mer om hur du budgeterar ditt bröllop här!
I budgeten för bröllopsmiddagen bör du även ha räknat med budget för bröllopsdukningen och personalkostnader som tillkommer för servitörer eller personal som hjälper till att hålla bröllopsbuffen fräsch och påfylld.
Att ta en rimlig summa i kuvertavgift för bröllopet i samband med inbjudan är något som är vanligt på bröllopsmiddagar utomlands, men inte helt vanligt i Sverige. Det finns både för- och nackdelar ut gästernas och brudparets perspektiv med att ta ut en kuvertavgift. I många fall ersätter kuvertavgiften bröllopspresenten, vilket i sig kan underlätta för gästerna som i sådana fall slipper leta, välja och köpa bröllopspresent.
#4 Tema
Att sätta ett tema på bröllopet är både kul och underlättar en hel del vid övriga val under planeringen, så som val av dekorationer, blommor, inbjudningskort med mera. Om bröllopet har ett tydligt tema eller följer en röd tråd är detta ett utmärkt tillfälle att matcha med bröllopsmiddagens kulinariska smakupplevelser.
Några populära bröllopsteman är vintage, bohemiskt, smoking, rustikt, gotiskt, eklektiskt, art deco/Gatsby/20-tal, flower power/hippie/60-tal för att nämna några.
Fundera kring vilket bröllopstema eller annann röd tråd som bröllopet följer så kommer du snart upptäcka vilken bröllopsmat som skulle kunna passa för bjudningen. Om bröllopsmiddagen hålls hemma i trädgården eller på landet, skulle temat för maten kunna vara lokalproducerat med ett rustikt “from farm to table”-stuk.
Sammanfattning
- Att bjuda på eller servera säsongsbaserad bröllopsmat är ett populärt och vanligt sätt att ta tillvara på säsongens härliga råvaror samtidigt som du håller budgeten i schack utan att kompromissa på smak och variation.
- Fundera kring om en bröllopsbuffe eller klassisk sittning passar bröllopet i fråga. Då det finns för -och nackdelar med båda kan det vara klokt att väga dessa i hänsyn till budget, antal gäster, lokalen, personal med mera.
- Planering är a och o för en lyckad bröllopsmiddag. Se till att fastställa budget redan från start. Bröllopsmaten kan verka som en av de dyraste kostnaderna som lätt springer iväg, men det behöver naturligtvis inte vara så om du är öppen för olika förslag kring nytänkande rätter och plånboksvänliga koncept.