Allt fler brudpar väljer att gifta sig borgerligt istället för kyrkligt av flera anledningar. Främst är det den ökade friheten som får allt fler att välja en borgerlig vigsel som är helt lagligt bindande, men utan religiösa inslag.
Att välja en borgerlig vigsel innebär heller inte att bröllopet inte kan få en likadan känsla som om du skulle gifta dig kyrkligt. Den enda nämnvärda skillnaden är att lokalen för vigseln inte kan vara kyrkan. Statistik över svenska giftermål visar på att cirka två tredjedelar av alla vigslar som utförs i Sverige, numera är borgerliga.
Om du går i tankebanorna över vilken typ av vigsel som passar dig bäst finns det flera saker att ha i åtanke. Dina egna personliga preferenser och vilken typ av känsla du vill ha under dagen har avgörande betydelse.
Borgerlig vigsel – Steg-för-steg
Innan den borgerliga vigseln kan börja planeras och hållas är det en del praktiska saker som behöver fixas. Däribland måste du skicka in en hindersprövning och fördelaktigen även prata med din vigselförrättare.
- Fyll i en hindersprövning
Första steget är att ladda ner en hindersprövning och fylla i denna tillsammans med din partner. Detta är obligatoriskt för borgerligt giftermål och informationen i hindersprövningen är för att myndigheterna ska kunna avgöra om det finns något hinder från att ni ska gifta er.
Vid ansökan fyller ni båda i om ni tidigare har varit gifta med någon och får isåfall uppge antal gånger. Ni måste också intyga att ni inte är nära släkt. Denna lagstadgade undersökning fylls även i för att intyga att ingen av er båda är minderåriga - Invänta svar från Skatteverket
Efter att ni har skickat in en hindersprövning tar det cirka 7 dagar för Skatteverket att godkänna hindersprövningen. Vid en godkänd ansökan får du också skickat ett vigselintyg som du tar med till vigselförrättaren.
Kommunen kan tillgodose samtliga vigselförrättare i området för en smidigare process. Att träffa vigselförrättaren innan bröllopet rekommenderas alltid, även fast det inte är obligatoriskt. - Vart ska vigseln hållas?
Vid en borgerlig vigsel kan man gifta sig i Stadshuset eller kommunala vigselrummet om man vill gifta sig snabbt, eller välja en annan plats för giftermålet. För att säkerställa att den plats som du vill hålla vigseln på är godkänd är detta en viktig punkt att ta upp med din vigselförrättare.
Du har möjlighet att hålla en vigsel utanför en myndighetsbyggnad, men kan då själv behöva stå för eventuella resekostnader för att vigselförrättaren ska kunna ta sig dit. - Utbyte av ringar vid en borgerlig vigsel
Det finns inget krav på att ringar måste växlas vid en borgerlig vigsel, även fast de flesta brudpar ändå tycker att det tillhör. Detsamma gäller även valet av klädsel under vigseln och här har man möjlighet att klä sig både traditionellt med brudklänning eller en mer ledig klädsel om detta föredras.
Om ni har bestämt er för att växa ringar under vigseln är detta också någonting som är värt att nämna till vigselförrättaren när ni samtalar vilka moment dagen ska bestå av.
Om ni också har valt att bjuda in gäster, kan ni avgöra vem som ska vara ringbärare och kanske det också kan vara trevligt att involvera barnen.
Ska man välja kyrklig eller borgerlig vigsel?
Det finns flera anledningar till att man kanske känner sig lite osäker i valet av vilken typ av vigsel som passar bäst. Kanske du och din partner har olika religioner att förhålla er till, olika synpunkter på vilka inslag en vigsel bör bestå av eller har olika levnadssätt. En borgerlig vigsel ger er då friheten att få ert drömbröllop, utan att en av parterna behöver kompromissa med sin tro eller sina moraliska åsikter. Läs mer om vad du kan förvänta dig av en kyrklig vigsel här!
Hur lång tid tar en borgerlig vigsel?
Om du väljer att ha en borgerlig vigsel i Stadshuset tar detta endast några minuter i de flesta fallen. Om du har önskat inkludera tillägg så kommer tiden att bli längre och det kan också läggas på en extra kostnad för detta.
Planera din borgerliga vigselceremoni
Du kan få ditt drömbröllop även vid en icke kyrklig vigsel och i många fall består ett borgerligt alternativ både av en vacker brudklänning, bröllopsbukett, en gedigen fest för alla medverkande och tal.
Vad många uppskattar med en borgerlig vigsel är att det inte krävs några religiösa inslag och man kan därmed skräddarsy innehållet som man vill. Inkludera läsningar, dikter och musik som gör vigseln mer personlig än en kyrklig.
Tillsammans med din vigselförrättare kan du planera vad som ska inkluderas, hur ordningen ska se ut och ett tillkännagivande om att ni sedan är man och hustru ska såklart inkluderas.
Borgerlig vigsel i Stadshuset
Många väljer att hålla vigseln i kommunens Stadshus och det finns flera fördelar som detta kan ge. Förutom att du kan få mer hjälp med planeringen av dagen är det också helt kostnadsfritt och går snabbt att genomföra om man vill så.
Många vigselrum i landets Stadshus har också en väldigt trevlig inredning och historiska element som skapar ett väldigt mysigt helhetsintryck.
Andra platser och frågor
Du behöver heller inte ha en borgerlig vigsel i ett kommunalt vigselrum, utan har också helt fria tyglar att hålla vigseln på en plats som du håller kär. Många väljer till exempel att gifta sig i hemmet eller utomhus. Men det kan lika väl vara en hyrd lokal, festvåning, slott eller herrgård.
Oavsett vilken plats ni väljer är det viktigt att ni bokar tidigt, för att lokalen inte redan ska bli uthyrd den dag ni planerar att gifta er.
Kan man gifta sig utan vigsel?
Du behöver inte hålla i en klassisk vigsel och bjuda in nära och kära att medverka. Däremot är det ett krav att minst två stycken vittnen medverkar under den borgerliga vigseln. Som brudpar kan man själv avgöra vilka personer som ska stå som vittnen. Vill man gifta sig i hemlighet kan vigsel kontoret själv tillgodose två stycken vittnen som är med under vigseln i det kommunala vigselrummet eller Stadshuset.
Vad kostar det att gifta sig borgerligt?
Om du väljer att gifta dig borgerligt och vigseln hålls i en Stadshuset eller kommunalt vigselrum kostar det ingenting att gifta sig. Det finns däremot en del krav som du måste uppfylla för att inga adderade kostnader ska uppstå i samband med en vigsel.
Kan man viga sig från utlandet borgerligt?
Du har möjlighet att gifta dig i Sverige även fast du inte är bosatt i landet och gifter dig då antingen inför en utländsk eller svensk myndighet. Även fast den borgerliga vigseln inte hålls i Sverige kommer giftermålet att vara lagligt genomfört och även vid utländska giftermål måste du skicka in en hindersprövning till Skatteverket.
Om ni vill gifta er inför en svensk myndighet krävs det att minst en av er båda är svenska medborgare. Enklast är att då att vända sig till den närmaste svenska ambassaden, Svenska kyrkan eller ett svenskt konsulat.
Om ingen av er är svensk medborgare eller har valt att avstå sig sitt svenska medborgarskap i samband med en utländsk flytt måste ni ansöka om en borgerlig vigsel hos de utländska myndigheterna i stället.
Vilka krav som gäller skiljer sig mellan olika länder, så innan ni skickar in en ansökan säkerställ att ni är medvetna om hur ett borgerligt giftermål skulle påverka er och hur processen att gifta sig borgerligt ser ut i det land du är bosatt i. Läs även: Att gifta sig utomlands med utländsk medborgare