Det finns en del traditioner som du kan behöva förhålla dig till om du beslutar dig för att välja en kyrklig vigsel. Däremot finns det heller inga regler som måste följas, utan du har också fria tyglar att skapa en vigsel som du känner dig nöjd och bekväm med.
Bröllop i kyrkan innebär dock inte att du måste följa vissa krav som kyrkan ställer för att kunna viga er som brudpar. Däremot kan ceremonin skilja sig lite från varandra beroende på i vilken kyrka man väljer att utföra den.
Flest väljer att gifta sig i Svenska kyrkan och enligt deras egen statistik utförs idag cirka en tredjedel av alla vigslar i Sverige kyrkligt. Antalet giftermål som anordnas kyrkligt har däremot dalat kraftigt och många väljer istället att inte ställa sig framför en präst i kyrkan utan istället ha en borgerlig vigsel. För många ger detta flera fördelar.
Vi listar all information om kyrklig vigsel som kan vara bra att vara införstådd över och hur denna typ av vigsel skiljer sig mot den nu allt mer vanliga borgerliga vigseln.
Hur skiljer sig en borgerlig vigsel mot bröllop i kyrkan?
För att kunna avgöra om det är en kyrklig eller borgerlig vigsel som passar bäst är det nödvändigt att förstå hur en borgerlig vigsel skiljer sig mot den kyrkliga. I praktiken är det faktiskt inga större skillnader utöver att en borgerlig vigsel inte hålls i kyrkan och anordnas av en vigselförrättare. Det finns också en större möjlighet att skräddarsy vigseln med musik och läsningar som är mer personliga.
Men även en kyrklig vigsel kommer inte med några krav på särskilda inslag som är obligatoriska. Innan en kyrklig vigsel hålls alltid ett vigselsamtal mellan prästen och brudparet där man har möjlighet att diskutera hur vigseln ska utformas.
En traditionsenlig vigsel i kyrkan innehåller dock flera delar. Du har själv möjlighet att ta bort delar eller psalmer som du inte själv vill ha med. Men traditionen innebär att vigseln bör bestå av följande:
- Två stycken psalmer
- En läsning ur bibeln (görs vanligtvis av prästen)
- Vigseltal
- Bön
- Kyrklig välsignelse
Var sitter man i kyrkan vid bröllop?
Om man vill förhålla sig till traditionerna finns det en del riktlinjer för vilken sida i kyrkan vid bröllop som gästerna ska placeras under vigseln.
En traditionell placering innebär att brudgummens släktingar och vänner sitter på den högra sidan i kyrkan, medans brudens närstående sitter på den vänstra. Detta är dock ingenting som kyrkan kräver, utan fri placering kan också införas om detta föredras av brudparet.
Hur många får man vara i kyrkan?
Det finns inga maximala riktlinjer på hur många som får närvara under en kyrklig vigsel. Däremot finns det ett krav från kyrkan att minst två stycken vittnen måste närvara för att vigseln ska vara giltig. Detta kan till exempel vara två familjemedlemmar eller vänner till brudparet.
Beroende på hur stor kyrkan är finns det dock vissa restriktioner på hur många sittplatser som finns och en bra riktlinje att använda när du planerar hur många som ska närvara under vigseln och vilken kyrka som ska bokas.
Hur går man in i kyrkan vid bröllop?
I enlighet med den svenska kyrkliga vigseltraditionen går brudparet tillsammans fram till altaret och är en metafor för att brudparet kliver in i äktenskapet gemensamt.
Om man redan innan giftermålet har barn tillsammans finns det goda möjligheter att ha barnen närvarande och de kan bära ringarna eller hålla tal under vigseln. Det finns därmed bra möjligheter att involvera hela familjen även när man gifter sig kyrkligt.
Vad kostar det att gifta sig i kyrkan?
Om en av parterna som gifter sig är medlem i kyrkan kostar det ingenting att gifta sig kyrkligt. I medlemskapet ingår samtliga kostnader för präst, vaktmästare, musiker och även kostnaden för att hyra lokalen där vigseln ska hållas ingår.
Däremot kan man behöva betala en summa om man har några särskilda önskemål som församlingen och prästen måste anpassa sig efter för att vigseln ska kunna genomföras. Detta kan till exempel vara om man vill hålla i vigseln utomlands genom Svenska kyrkan eller det skulle uppstå några extra kostnader. Läs mer om hur du kan kalkylera den totala kostnaden för ert bröllop här!
Kan man gifta sig i kyrkan utan att vara medlem?
För att kunna få vigas av kyrkan kostnadsfritt krävs det att minst en av parterna är medlem i kyrkan. Om varken brudgummen eller bruden är medlem i kyrkan får man istället gifta sig borgerligt och är också någonting som man måste ta med i beräkningen när man väljer att gå ur Svenska kyrkan.
Efter en borgerlig vigsel kan man däremot ansöka om kyrklig välsignelse. Detta är en ceremoni som liknar en klassisk vigsel på många sätt, men som inte har någon betydelse enligt lagen.
Vad innebär Vigselrätt inom Svenska kyrkan?
Samtliga personer har enligt vigselrätten möjlighet att gifta sig i kyrkan utan att nekas. Däremot har prästen inga krav på sig att erbjuda en vigsel för samtliga par. Om en enskild präst skulle neka en vigsel har Svenska kyrkan en skyldighet att tillgodose en annan präst som kan hålla i vigseln istället.
Som medlem i Svenska kyrkan har man därmed möjlighet att välja både en kyrklig och borgerlig vigsel. Jämför båda alternativen och gör ett val som innebär att du kan få den vigsel och bröllop som du drömmer om!