Att bli tillfrågad om att ta sig an uppdraget som marskalk på bröllop är få förunnat. Men att vara maskalk är verkligen ingen liten roll, så innan du tackar ja är det viktigt att du är väl införstådd med vad rollen faktiskt innebär och vilket ansvar du får som marskalk.
Brudgummen kan välja att tillfråga en eller flera personer som marskalk och det finns heller inget krav på vem som får bli tillfrågad.
Detta innebär att både du som vän, familjemedlem eller nära anhörig kan bli tillfrågad att supporta brudgummen under hans speciella dag. För att du ska kunna förbereda dig på ett bra sätt, har vi skapat denna artikel där vi går igenom din roll som marskalk! Läs mer om de olika rollerna som förekommer på bröllop här!
Vad gör en marskalk på bröllop?
Att tilldelas rollen som marskalk när någon gifter sig är såklart väldigt ärofyllt. Detta innebär att man har flera ansvarsroller innan och under bröllopet, men däremot är det huvudsakliga ansvaret att säkerställa att allting går enligt planerna.
Som marskalk kan man därmed behöva hjälpa till med en del förberedelser och bestyr innan bröllopet, planera svensexa och även säkerställa att man följer schemat under själva bröllopsdagen.
I Sverige kan man välja att ha antingen en marskalk eller utse några av sina närmaste killkompisar till marskalk när man ska gifta sig. Här är det helt upp till var och en att avgöra vilket som passar bäst och brukar oftast baseras på hur stort bröllopet är eller hur många tärnor som bruden vill ha under bröllopet.
För ett mer enhetligt helhetsintryck är det alltid bra att ha lika många marskalkar som tärnor vid altaret.
Är marskalk och bestman samma sak?
Det är väldigt lätt hänt att det uppstår förvirring om olika begrepp som rör bröllop. Till exempel är det väldigt vanligt att man blandar ihop rollerna marskalk och bestman. I många fall benämns de också som en och samma roll, men enligt svenska bröllopstraditioner har de en del olikheter, även om detta inte behöver efterföljas.
Om man väljer att endast utse en person som marskalk brukar denna person istället kallas för bestman. Har man flera så kallas de samtliga för marskalkar, där man kan utse en särskild person att ha ett större ansvar under dagen (till exempel vara ringbärare) och kallas då också oftast bestman.
Däremot är det heller inte helt ovanligt att man kallar samtliga marskalkar för bestmans och blir också allt vanligare i och med att Sverige influeras starkt av bröllopstraditioner från till exempel USA. Här har vi skrivit en artikel som handlar mer om rollen som bestman!
Ansvarsområden som marskalk på bröllop
Som marskalk på bröllop har man en hel del olika ansvarsområden och även om de kan skilja sig mycket mellan olika bröllop, så finns det trots allt en del generella ansvar som brukar gälla. Dessa är bland annat:
- Att du ska finnas där för framför allt brudgummen och vara en stöttepelare innan och under bröllopet.
- Hjälpa till med alla förberedelser inför bröllopet, som att till exempel välja ut festlokal, medverka när brudgummen testar olika kläder och välja ut dekorationer.
- Planera svensexan tillsammans med övriga marskalkar, bestman och personer som ska delta. Fundera till exempel på en passande budget och prata ihop er för att kunna kompromissa om aktiviteter som kan genomföras och en tidsplanering för svensexan.
- Det är också vanligt att man som marskalk håller tal under bröllopsmiddagen och om du har valt att tillägna några ord till brudparet är det viktigt att du är väl förberedd på vad du ska säga.
- Efter att bröllopet har slutförts brukar det också finnas en hel del bestyr som du kan bli ombedd att hjälpa till med som marskalk. Detta kan vara allt ifrån att ta ner dekorationer i festlokalen, till att lämna tillbaka brudgummens klädsel innan de åker iväg på sin bröllopsresa.
Men även fast du har ett stort ansvar för att dagen ska flyta på bra är det också viktigt att du har roligt under bröllopet. Med rätt förberedelser och kommunikation med brudparet kommer allting gå som planerat och du kan också njuta av dagen till fullo!