Bröllopsplanering och checklista inför den stora dagen

Bröllopsplanering och checklista inför den stora dagen

Allt som behövs är inköpt
Cornelia Selinder
Cornelia Selinder
Share
Uppdaterat den 31 augusti, 2023

Med en checklista inför den stora dagen kan du säkerställa att allting är fixat och att bröllopet då också flyter på som det ska. Med en detaljerad bröllopsplanering och checklista får du en bättre överblick, kan säkerställa att allting är bokat och att allting som behövs har köpts in.

Vi har skapat denna checklista för att ge dig bra verktyg att använda när du ska planera dagens upplägg, bröllopsschema och vad som behöver fixas innan bröllopsdagen. Att gifta sig kräver lite planering för att dagen ska bli lyckad.

En fördel är att rita upp någon typ av tidsplanering, som ni sedan kan följa. Glöm heller inte att se till att du har förberett ett detaljerat körschema för själva bröllopsdagen. Det är en mer ingående tidsplan som gör det enkelt för främst värdpar, toastmaster och andra personer som är involverade i de olika momenten som sker under bröllopsdagen.

Gör bröllopsdagen till en lyckad

Gör en planeringskalender inför ditt bröllop

För att ge dig en bra tidsuppfattning är det alltid fördelaktigt att göra en planeringskalender. Detta innebär att du direkt kan se vilka saker som du kan börja med och för att du ska kunna sprida ut alla bestyr över ett helt år.

Skriv ner punkter på saker som du kan göra 12 månader, 6 månader, 3 månader och 1 månad innan bröllopet. Men även de bestyr som du tyvärr måste vänta med att utföra tills dagarna innan den stora dagen kommer. På ditt schema kan du då till exempel inkludera hämta ut bröllopsklänningen eller hämta rosor till bröllopsbuketten.

Om du är ute lite mer i sista minuten kan du också utforma en helt egen planeringskalender, som anpassas efter hur många månader det är kvar tills ni ska gifta er.

Inkludera att hämta brudklänningen

12 månader innan bröllopet

Det är en hel del att tänka inför bröllop och för att allting ska flyta på smidigare rekommenderar vi att du har en bröllopskalender som sträcker sig över ett år.

Att ha fler månader på sig att utföra alla bröllopsbestyr innebär att du kan njuta mer av planeringen, du slipper att stressa och det är också mindre risk för att lokalen som du planerar att hyra eller cateringfirman som ska fixa med maten inte är uppbokade för datumet som ni har bestämt er för att bröllopet ska hållas.

Detta är några bestyr inför den stora dagen som du med fördel kan göra mellan 12-9 månader fram till det satta bröllopsdatumet:

  • Bestäm datumet som ni sedan kan basera alla andra bestyr på. Efter att datumet har satts kan ni boka lokal och även börja planeringen tillsammans med prästen eller vigselförrättaren.
  • Sätt er ner och besluta er för hur stort bröllop som ni vill ha och hur många gäster som därmed ska bjudas in. Vill ni hellre ha ett mindre bröllop och endast ha de närmsta anhöriga där eller ett bröllop som ni kan fira tillsammans med vänner, arbetskamrater, familj och bekanta?
  • Sätt en budget för ert bröllop. Beroende på vilken typ av lokal ni bokar och hur många gäster som ska bjudas in kommer ni att behöva anpassa er budget på detta.
  • Börja kolla på bröllopsklänning. Om du har mer tid på dig att testa flera olika klänningar och besöka flera bröllopsbutiker är det mindre risk för att din drömklänning redan är såld och har också tid på dig att fundera över vilken typ av klänning som passar dig.
Justera din budget därefter

6 månader innan bröllopet

När det är mellan 6-4 månader kvar innan bröllopsdagen är det några andra saker som du kan börja fundera på eller boka in:

  • Sätt ihop en gästlista och fundera också på bordsplacering och hur lokalen ska dekoreras. Till detta kan du börja lista alla nödvändiga inköp som behöver göras.
  • Utse toastmaster till bröllopet och fråga också om bestman och brudtärnor.
  • Reservera hotellrum både till er och om det är några gäster som behöver övernattning.
  • Beställ brudbukett och fundera också på vad du vill ha för tema på bröllopet och boka provning för brudtärnorna så all klädsel fixas några månader innan.
  • Boka smekmånaden och fundera på passande aktiviteter på vald destination.

3 månader innan bröllopet

Nu är det bara några månader kvar till den stora dagen och har ni haft en lös plan innan är det nu hög tid för alla detaljer att börja planeras in. Detta kan till exempel vara:

  • Välj vigselringar och vad som ska graveras in.
  • Skicka in en hindersprövning till Skatteverket.
  • Boka tid för smink, hår eller klippning så alla tider inte tar slut.
  • Gör upp en detaljerad planering för bröllopsdagen och även vigseln.
Boka tid för smink, hår eller klippning

Några dagar innan bröllopet

De sista bestyren som måste inväntas till några dagar innan bröllopet eller kanske på sin höjd veckan innan är:

  • Hämta ut att kläder och bröllopsbuketten.
  • Repetera vigselprogrammet och se till att ni har skrivit äktenskapsförorden klara. Öva in dessa för att göra det mindre nervöst och för att ni båda ska känna er mer bekväma.
  • Försök slappna av så mycket som det går.

Anlita en bröllopsplanerare och spara dyrbar tid

En bröllopsplanerare kan hjälpa till med att planera delar av bröllopet

Att planera ett större bröllop tar väldigt mycket tid och det är också svårt att få en bra överblick eftersom det är mycket som ska bokas, köpas in och hållas koll på. Därför är det vanligt att många anlitar en bröllopsplanerare som kan hjälpa till med planering av delar av bröllopet eller som fixar allting.

Fundera på vad du behöver hjälp med och ha också exempel eller inspirerande bilder redo när du ska ha det första mötet med planeraren. Börja planeringen tidigt och du kommer att slippa stress och verkligen kunna njuta av att bröllopsdagen kommer närmare.