Det är idag många svenskar i utlandet som vill gifta sig och ansökningarna till utländska ambassader ökar.
Som svensk medborgare har du möjlighet att välja vilken typ av vigsel som du föredrar och kan här välja en kyrklig- eller borgerlig vigsel där den då genomförs i ambassadbyggnaden. Utöver detta kan du också välja att följa lokala traditioner och seder, där bröllopet och vigseln planeras utefter kraven i det land du är bosatt i.
Det finns däremot en del krav så du måste uppfylla för att kunna genomföra vigseln och hur processen går till kommer att baseras på om man ska gifta sig med icke svensk medborgare eller om ni båda är svenska medborgare.
Vigsel mellan svensk och utländsk medborgare
Från utlandet finns det möjlighet för dig att välja en av tre vigsel alternativ som svensk medborgare. Du har möjlighet att gifta dig med en utländsk medborgare om du själv är folkbokförd i Sverige. Däremot krävs det inte alltid att du är bosatt i Sverige eller ens i landet. Kraven skiljer sig väldigt mycket beroende på i vilket land ni faktiskt vill gifta er.
1. Kyrklig vigsel i utlandet
Du kan ansöka om att gifta er hos Svenska kyrkan i utlandet och för att kunna göra detta krävs det att minst en av er är registrerad och medlem i Svenska kyrkan.
2. Giftermål i ambassaden
Förutom att det också blir vanligare att vilja gifta sig från utlandet, är det också många som vill gifta sig med ganska kort varsel. I dessa fallen är det framför allt en borgerlig vigsel som man ska fokusera på eftersom detta valet oftast är mer flexibelt.
Prata med din ambassad om vilka datum som finns tillgängliga och vad som krävs av er. Olika länder har lite olika krav på vilka handlingar som måste uppvisas och därför är det viktigt att ni också har tillräckligt med tid för att kunna ansöka om alla dokument och även få en hindersprövning beviljad.
Läs mer om vad som gäller för att genomföra en snabb vigsel eller för att gifta sig online.
3. Vigsel enligt utländska seder
Du kan också ansöka om giftermål enligt de traditioner som råder i det land du är bosatt i. För att kunna utföra detta krävs det att du genomför en del pappersarbete och beroende på i vilket land du ska gifta dig måste du också uppfylla de generella krav om giftermål som gäller där.
Det kan till exempel krävas att ni både har ett medborgarskap i landet ni ska gifta er i eller att någon av er är medlem i den kyrka ni planerar att hålla vigseln i.
Kan man gifta sig i Sverige med utländsk medborgare?
Så länge någon av er som gifter er har ett svenskt medborgarskap kan ni gifta er på svensk mark, även fast den ena av er inte ens har ett registrerat medborgarskap inom EU.
Även här prövas ert planerade giftermål via en hindersprövning för att säkerställa att ni båda uppfyller dessa kraven och för att säkerställa att giftermålet är frivilligt och på bådas villkor.
Men utöver detta kan ni välja om ni vill gifta er borgerligt eller kyrkligt i Sverige, samt tilldelas en vigselförrättare som ni kan planera ert bröllop tillsammans med och som även kommer säkerställa att allting går rätt till.
Hur länge måste man vara gift för att få ett uppehållstillstånd?
Det finns inget krav som säger att ni måste vara gifta innan din partner har möjlighet att tilldelas ett uppehållstillstånd. Däremot kan det vara enklare att styrka att ni har ett seriöst partnerskap när ni ansöker om ni är gifta innan det skickas in.
Du tilldelas först ett tillfälligt uppehållstillstånd och efter två år kan du ansöka om ett permanent tillstånd.
Hindersprövning är obligatoriskt oavsett vigsel
Det är viktigt att du oavsett vigsel i utlandet eller tillsammans med en utländsk medborgare ansöker om en hindersprövning hos Skatteverket. En godkänd ansökan kommer att vara giltig i fyra månader och en vigsel kan inte genomföras innan ansökan har godkänts, så säkerställ att den skickas in i god tid.
Eftersom hindersprövning är en sådan viktig del i ett giftermål har vi skapat en separat artikel om allting som du behöver veta om hur du ansöker om en hindersprövning. Du kan läsa artikeln här!